• Home
  • De auteur
  • Bronnen
  • In de pers
  • Blog
  • Contact

Pakkenproletariaat

Beter voorbereid zonder VWO

29 juni 2018

Is het echt nodig om het VWO te doen als voorbereiding voor de universiteit? En is het de beste voorbereiding? Ouders en scholen doen vaak of dat wel zo is, maar zijn ze dan wel eerlijk tegen hun kinderen? En wordt het niet eens tijd om te werken aan echt aantrekkelijke alternatieven te verzinnen, waarbij school de ontwikkeling van jongeren niet in de weg zit en er goed gebruik wordt gemaakt van vernieuwend buitenschools aanbod? Voor het Platform Economie en Ruimte schreef ik een uitdagend plan voor nieuwe leerroutes die zich als een klimop rondom de Havo slingeren? De Havo? Ja, want echte slimmerd kunnen meer dan het VWO!

Als ik met mijn leeftijdsgenoten spreek over hun kinderen hoor ik steeds vaker dezelfde soort verhalen. ‘Mijn zoon is slim genoeg voor het VWO, maar niet vooruit te branden.’ Vaders zien met lede ogen hoe talentvolle jongens vluchten in games of alcohol. Meestal geven ze toe dat ze zelf niet veel anders waren. Maar toch kiezen ze ervoor, dagelijks strijd te leveren tegen de lamlendigheid van hun kroost. Ouderavonden staan in het teken van schuld en schaamte. Alles wordt geprobeerd, er wordt een klein fortuin gespendeerd aan huiswerkbegeleiding. De zweep, de peen en de preek, het helpt allemaal geen moer. Dus leggen vaders zich neer bij het onvermijdelijke, in de hoop dat het ooit wel goed zal komen.

Zo wordt het escapisme van de zonen gevolgd door dat van de vaders. Ik praat uit ervaring. Als auteur van Pakkenproletariaat was ik aardig op de hoogte van de psychologische schade die kan worden aangericht met force fed education. Maar ook ik stond erbij en keek ernaar toen mijn zonen onderwijs kregen dat al veertig jaar niet meer passend was. Ik heb nog eens bij de inspectie gesputterd, en ik ben veel op school gaan praten over alternatieve leerroutes.

En daar bleef het bij. Je wilt de kansen voor je kind niet verpesten met rechtszaken en ander gedoe. En toen het eenmaal te laat was hadden mijn zonen zelf ook geen strijdlust meer. Met mijn jongens zal het ook wel goed komen, maar of het zo goed wordt als het had kunnen zijn, dat durf ik me wel af te vragen. Ik weet vrij zeker dat ze gelukkiger en succesvoller hadden kunnen worden als ik tien jaar geleden dapperder was geweest.

Kinderen betalen een hoge prijs

De kinderen en de samenleving betalen er een grote prijs voor als je ronde pinnen door vierkante gaten probeert te persen. In de regel proberen we onderwijs passend te maken door aan de pinnen te schaven. We proberen ons kroost te civiliseren, een beetje zoals jonge hengsten gebroken worden. ‘Natuurlijk is het idioot dat Frans in het verplichte pakket zit, maar bijt nu maar even door, net zoals alle anderen dat gedaan hebben.’

Als docent in het Hbo kom ik ze voortdurend tegen, de jongens die ooit gezwicht zijn voor de druk en het spel nu maar meespelen. Of zulke meestribbelaars goede professionals worden durf ik te betwijfelen, zeker als ik ze vergelijk met de studenten die eerst een paar jaar gewerkt hebben en pas weer gingen studeren toen ze echt wilden leren. Zwichten is verliezen. Het is geen toeval dat zeer veel succesvolle ondernemers hun school niet hebben afgemaakt. Potentiële winnaars houden het niet uit in een systeem dat elke aansluiting met de realiteit is kwijtgeraakt.

Misschien was er een tijd waarin je van jongens mannen kon maken door ze af te richten. In opkomende economieën proberen ze het nog steeds, met wisselend succes (er was laatst een Chinese universiteit die studenten een verklaring liet ondertekenen dat de school na zelfdoding niet door de ouders aansprakelijk gesteld kon worden).

Tot 1965 gingen jongeren op hun 14e gewoon werken

We lijken te zijn vergeten dat tot 1965 de meerderheid van de Nederlandse jongeren op zijn 14de gewoon ging werken, en daar vaak erg blij van werd. Voor de verlenging van de leerplicht in 1969 (de Leerplichtwet) waren er ten minste twee opties voor jongeren: school of werk. Nu lijkt het erop of we nog steeds maar twee smaken hebben. Je doet mee aan het gewone systeem, of je gaat op avontuur in nieuwe onderwijsvormen zoals de democratische school. Veel vaders hebben – terecht of onterecht – niet zoveel vertrouwen hebben in zulle alternatieverigere aanbieders en denken dat ze hun kind dan toch maar aan boord moeten houden van het mainstream onderwijs. Terwijl er toch ook een andere oplossing moet zijn. Of althans, die zouden we samen moeten kunnen maken.

Een nieuwe klimop van uitdagende leerervaringen

Ik heb de afgelopen maanden met een paar mensen nagedacht over leerroutes waarin jongeren de mazen in de wet gebruiken om samen met ouders en werkgevers onderwijs op maat te maken. Honderd slimme vaders kunnen dat samen realiseren. Er hoeft geen nieuwe school voor te worden ontworpen, want je zoon haalt gewoon een Havodiploma, in vier jaar tijd (ook als VWO op papier haalbaar zou zijn).

Rondom de stam van conventioneel onderwijs bouwen we samen een klimop-structuur van uitdagende leerervaringen (net zoals heel muzikale kinderen naast school een muziekschool bezoeken of een vooropleiding van een conservatorium doen, of zoals voetballers naar een voetbalschool gaan).

Jongeren gaan een jaar naar het buitenland, doen een paar vakken op het hoogste niveau en halen een Hbo-propedeuse. Dan zijn ze op hun 18de gewoon klaar voor de universiteit, maar dan zonder de trauma’s waarmee veel leeftijdsgenoten beginnen aan hoger onderwijs. Of ze beginnen in een leerwerkcontract voor een topfunctie in het bedrijfsleven. Want ook werkgevers beginnen door te krijgen dat een braaf behaald schooldiploma weleens een brevet van onvermogen kan zijn.

Niet: one size shrinks all

De rest is uitwerking. Of misschien moet het wel een heel ander plan worden. Als er maar een plan komt. De tijd die al die voormalig slimme vaders van slimme jongens tot nu toe kwijt waren aan preken, dwepen, smeken en zwepen kunnen ze beter investeren in pragmatische oplossingen voor jongeren die veel meer in hun mars hebben dan we er tot nu toe uit haalden. Niet ‘ieder voor zich’, en niet ‘one size shrinks all’, maar goed aanbod waar groepen gelijkgezinde jongeren zich van hun beste kant kunnen laten zien.

Je kunt het onderwijsstelsel niet veranderen – of althans niet echt, dat is wel duidelijk geworden uit het drama van OnsOnderwijs2032. Of je onwillige pubers kan veranderen, dat is ook zeer de vraag. Als het al lukt moet daar een flinke prijs voor betaald worden. Het lijkt me beter om er eens goed naar te kijken of we ze zo min mogelijk last kunnen laten hebben van de regels en systemen die voor het gemiddelde kind zijn bedacht. Laten we slimme jongens wezen!

 

Dit artikel verscheen eerder op www.socialevraagstukken.nl . Het plan voor Junior Highschools staat hier: Junior hightech vs 1 1. Stuur even een berichtje als u er mee aan de slag wilt.

Category: update

Bestellen

Pakkenproletariaat - Klaas Mulder.3D

Laatste blogberichten

  • Thuiszitters met of zonder corona

    20 januari 2021
    Een oud-studente van mij mailde me het artikel waar ze op afgestudeerd is. Ik deel het graag met mijn netwerk.Lees verder »
  • Mulder mag los

    18 januari 2018
    In september 2017 mocht ik het Boekencafé van Platform Economie en Ruimte afsluiten met een vrije improvisatie over thema’s als innovatie, samenwerking en paradigmaverandering. Het …Lees verder »
  • Realistisch over de arbeidsmarkt

    5 juni 2016
    Deze week presenteerde het UWV een met enthousiasme ontvangen rapport over de ontwikkelingen in de arbeidsmarkt: er komen 200.000 banen bij. In hetzelfde rapport staat …Lees verder »
  • Naar een economie van vooruitgang

    2 april 2015
    Verspilde moeite: waarom verkeerd werk de economie niet vooruit helpt Door het werk aan Pakkenproletariaat werd ik getroffen door de enorme eensgezindheid onder politieke partijen, …Lees verder »
  • Banenplannen kunnen beter

    11 februari 2015
    Er zijn in Nederland twee kampen: je bent vòòr banenplannen, of je bent tegen. Ik mocht onlangs een inleiding houden voor de Jonge Democraten en …Lees verder »
  • Angst voor robots is niet belachelijk

    10 oktober 2014
    Nadat minister Asscher op 29 september 2014 voor het eerst toegaf dat automatisering ten koste van werkgelegenheid kan gaan gingen alle economieredacties aan de slag …Lees verder »
  • Koop nog geen huis

    14 augustus 2014
    In de zomer van 2014 werd het einde van de crisis in de woningmarkt afgekondigd. De vraag naar koopwoningen nam weer toe en de prijzen …Lees verder »
  • Een eerste indruk

    28 maart 2014
    Nu een miljoen mensen op zoek zijn naar meer of ander werk en honderdduizenden studenten zich voorbereiden op de arbeidsmarkt wordt het tijd om het …Lees verder »
  • Nu al te bestellen

    28 maart 2014
    Pakkenproletariaat ligt in het digitale schap bij www.ako.nl . Bestel het nu!Lees verder »

Copyright © 2023 · Webdesign en Realisatie door True Colors Design